Topinambury si dnes někteří lidé pěstují na zahradách jako okrasné rostliny. Připomínají slunečnice a daří se jim na rozmanitých půdách, kde se velmi rychle množí. Velmi cenné jsou však především jejich hlízy, které jsou jedlé zasyrova, i upravené tepelně. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů a mimo jiné i vlákninu.
Kdo by mohl nebo měl konzumovat topinambury
Konzumenti fastfoodu – fastfood, jinými slovy rychlé občerstvení, má něco do sebe. Stačí jen zajít k „hladovému okénku“ nebo do specializované prodejny, kde vám jej naservírují během pár minut, a v podstatě ihned zaženete hlad, a to velmi efektivně. Právě díky této přednosti si získal oblibu takřka na celém světě – jednoduchá a rychlá příprava a pokrm je dostatečně chutný. Jenže to má několik vad na kráse. Kupříkladu hamburger nebo cheesburger – vyrábí se z pečiva z bílé mouky, prakticky bez živin a nevytrhne to ani plátek čínského zelí nebo kousky okurky, papriky či rajčat. V mase a sýru navíc není vláknina a to je jeden z nejvážnějších problémů fastfoodu.
Kdo konzumuje fastfood příliš často, schází mu vláknina, a nedostatek vlákniny způsobuje řadu civilizačních chorob – problémy s imunitou, alergie, neurologická onemocnění, srdečně cévní choroby, nemoci trávicího traktu, vedoucí až k rakovině atd.
Zvláště milovníkům rychlého občerstvení bychom mohli doporučit topinambury, kde je velmi mnoho vlákniny, zvané Inulin, a nejen těm. Samozřejmě, že topinambur je vhodný pro každého, kdo si chce udržet svěžest, vitalitu a pevné zdraví i ve vyšším věku.
Diabetici – topinambury Diatop mají velmi nízký glykemický index právě díky vláknině, která zpomaluje proces vstřebávání sacharidů. Je to ideální potravina zejména pro diabetiky a lze ji konzumovat pravidelně, a to jak samostatně, tak i jako součást dalších pokrmů. Díky topinamburům se v době renesance v lidské populaci (prostých lidí, nikoli šlechty) téměř nevyskytoval diabetes a obezita. Tehdy se tyto plodiny u nás pěstovaly „ve velkém“.