Nejkrásnější poslání ženy

Čekat dítě, je krásou povinností, kdy žena naplňuje své hlavní ženské poslání. Protože ať už máme emancipaci nebo ne, být matkou je to nejzásadnější poslání ženy. Žena velká matka to je první ženský archetyp v historii lidstva. Samozřejmě kromě očekávání je žena, která je v očekávání, nebo v požehnaném stavu, jak se krásně říkalo dříve, je také vystavená velkému stresu z toho, zda bude miminko v pořádku či nikoli.
šroubovice DNA

Dnešní doba je jiná v tom, že genetika odhalí vady ve vývoji plodu včas. Z čeho je možné poznat vývojové poruchy?

  • Z vyšetření krve
  • Z ultrazvukového vyšetření
  • Z vyšetření plodové vody
  • Z vyšetření choriových klků

Nicméně péče o dítě by měla začít ještě před početím. Pokud se v rodině objevuje nějaká dědičná rodová anamnéza, doporučuje se, aby oba rodiče navštívili genetickou ordinaci ještě před tím, než se o dítě začnou snažit. Předtěhotenská vyšetření jsou totiž v tomto případě rozhodně na místě. Je to lepší, než za pár měsíců řešit dilema, zda jít na interupci nebo ne.

genetická laboratoř

Nic není stoprocentní

Genetika je dnes skutečně velmi vyspělá, přesto není stoprocentní. Stalo se, že první testování vyšlo negativně, druhé pozitivně. Nejednou například vyšlo mamince, že dítě bude trpět Downovým syndromem a byla ji nabídnuta interupce, kterou odmítla, a dítě se narodilo nakonec zdravé. Je to velké dilema rozhodovat se, jak se zachovat.

šroubovice DNA ilustrace

Jsou lidé, kteří si chtějí dítě nechat bez ohledu na výsledky testů a jsou lidé, kteří mají pragmatický přístup a volí interupci. Je třeba říci, že ne každý, kdo se rozhodne pro to nechat si postižené dítě, si nakonec za svým rozhodnutím stojí. Někteří rodiče takové velké neštěstí přijmout dokáží, některé naopak ne a postižené děti končí v zařízeních sociální péče bez lásky a bez rodičů. Můžeme doufat, že díky genetice bude brzy na vyšší úrovni předgravidní diagnostika.