Starejte se o svůj bazén dobře

Bazén na zahradě je důvodem, proč se člověk může na léto těšit. I ve velkých vedrech totiž ví, že má vykoupení v době koupání hned naproti nosu.

Starejte se o svůj bazén dobře

Léto je už v plném proudu a s tím i související vedra. Jsou lidé, kteří se na tropy vyloženě těší, ale valná část obyvatelstva nemá toto počasí příliš rádo, alespoň ne dlouhodobě. Vedro může za spoustu negativních věcí, třeba únavu. Bojovat se s ním dá mnoha způsoby. Samozřejmostí by mělo být zvýšení pitného režimu. Rovněž je vhodné si domů koupit alespoň základní klimatizaci a když je to alespoň trochu možné, na dvorek si nechat postavit bazén. Nemusí se za všech okolností jednat o zapuštěnou vodní plochu. Ty jsou i dnes stále poměrně drahé. To však o nadzemních bazénech neplatí.

Opalování u bazénu

Nadzemní bazény nejsou sice příliš velké a také narušují designové vlastnosti zahrady, ale na druhou stranu jsou levné a dokáží ochladit, což je přesně to, na co Češi slyší. Ovšem pozor, fakt, že se jedná pouze o menší vodní plochu ještě neznamená, že není potřeba se o bazén starat. Minimálně je nutné v pravidelných intervalech aplikovat vhodnou dezinfekci. Bez toho by bylo nutné během pár dní vodu vylít, což by byla škoda.

Mezí základní dezinfekční preparáty, které se v našich zeměpisných šířkách používají, patří bezpochyby chlór a jeho mnohé odnože. Chlór sice fungoval nějakou dobu jako bojový plyn, ale v nízké koncentraci může působit příznivě. Dokáže vyčistit vodu rychle a velice efektivně. Vzhledem ke svým vlastnostem ale může některé jedince i docela dost poškádlit. Nejenže rozpuštěný ve vodě může docela dost zapáchat, ale zároveň může působit negativním způsobem na jedince s citlivější pokožkou. Ta se pak může osypat a začít svědit. Naštěstí jsou tyto vedlejší účinky jen dočasné a po omytí čistou vodou by se měla vyrážka během krátké doby vytratit.

Plavkyně

Jiné možnosti

Místo chlóru je možné používat aktivní kyslík, který nijak neškodí nebo mořskou sůl, která naopak působí na pokožku velmi pozitivním způsobem. Sama o sobě však není moc levná, a navíc se musí zkombinovat se solonizační jednotkou, což se ještě prodraží.