Houpačka dětem prospěje víc, než mobil

Přemýšlíte nad tím, jaké hračky pořídit vašim dětem? Pokud jim chcete doopravdy poskytnout něco, co ocení i v dospělosti, vsaďte na jakékoli tvůrčí pomůcky v jednoduchém stylu. Namísto mobilních telefonů a drahé elektroniky jim raději pořiďte docela obyčejnou mechanickou stavebnici (menším dětem třeba jen dřevěné kostky), omalovánky a pastelky, plastelínu, kinetický písek a na zahradu pískoviště a houpačku.

holčička na houpačce

Proč je houpačka vhodná i pro dospělé

Houpání je jeden z mála tělesných pohybů, který spouští v organismu celou řadu procesů, s nimiž lépe odoláváme stresu, cítíme se v bezpečí a v pohodě. Někteří odborníci tvrdí, že to souvisí s obdobím těhotenství, kdy je plod v matčině lůně vystavován kývavým pohybům matky při chůzi.

To ale není zdaleka vše. Houpavé pohyby uvolňují v těle emoční blokády a podporují lepší proudění energie napříč tělesnými čakrami. Je to srovnatelné s tím, kdy se ponoříte pod hladinu v bazénu a začnete pomalu s rozplavbou. Brzy se ve vodě budete cítit svěží, odpočatí a spokojení, protože voda příjemně nadnáší a máte v ní pocit svobody a volnosti. Na houpačce docílíte obdobných vjemů, kdy vás houpání zčásti oprostí od zemské tíže (gravitace) a zároveň střídavě stlačuje a uvolňuje vnitřní orgány, což je obdobou jakési vnitřní masáže.

houpání na houpačce

Jestliže to tedy zjednodušíme, houpání rozproudí vnitřní energii a ta je pohonnou jednotkou – naším vnitřním motorem pro jakékoli tvůrčí činnosti a pozitivní životní styl. Tvrdí se, že houpání uklidňuje emoce natolik, že lidé emocionálně narušení zlobou, závistí a podobnými negativními myšlenkami, se alespoň na chvíli oprostí od těchto „ovládacích schémat mysli“ a začnou rozumně přemýšlet a jednat. Mohou se pak od něčeho odrazit a dále na sobě pracovat.

Houpačku kruh tedy můžeme doporučit nejen dětem, ale i dospělým. Komukoli, kdo má zájem se sebou něco dělat a změnit svůj život – posunout jej více do pozitivní roviny.